como elegir la mecha para velas post
Vyrobiť sviečky

Knoty na sviecky: Ako si vybrat ten spravny pre tvoje domace sviecky.

Ak si človek, ktorý má rád sviečky a uvažuješ o začatí výroby vlastných sviečok, knoty na sviecky zvyčajne nevstupujú do svojich prvých myšlienok.  Zvyčajne je to potom, keď už vyrobíš…

Knoty na sviecky: Ako si vybrat ten spravny pre tvoje domace sviecky.

Ak si človek, ktorý má rád sviečky a uvažuješ o začatí výroby vlastných sviečok, knoty na sviecky zvyčajne nevstupujú do svojich prvých myšlienok. 

Zvyčajne je to potom, keď už vyrobíš svoju prvú sviečku a zapáliš ju. Následne začneš zvažovať, prečo horenie nie je správne. V drvivej väčšine prípadov sviečka zhasne. alebo.. v niektorých prípadoch sviečka vydáva jemnú niť dymu.

Knôty na sviečky vyvolávajú u nových výrobcov veľa otázok: Aké typy knôtov existujú ..? Ktorý je ten správny? Prečo jeden funguje v niektorých sviečkach a v iných nie..? Všetky tieto otázky a mnohé ďalšie ti zodpovedáme nižšie.  Pokračuj v čítaní a nauč sa všetko o knôtoch na sviečky!

Ako už začínaš tušiť, knôt je základným prvkom pri výrobe sviečok. Jeho dobrý výber je veľmi dôležitý, aby bolo spaľovanie správne. Aká je jeho funkcia..? Docieliť rozpálenie sviečky a horenie vosku kúsok po kúsku celého priemeru sviečky až do úplneho spotrebovania vosku. 

Prečo mi sviečka zhasína..?

Ak tvoja sviečka zhasne, je pravdepodobné, že vybraný knôt nemá dostatočný priemer . Našou radou je opatrne ho odstrániť a nahradiť knôtom s väčším priemerom. Ako podrobne vysvetlíme neskôr, existuje niekoľko faktorov na výber knôtu, ktoré musíš brať do úvahy. Nezúfaj, po prečítaní celého príspevku dokonale pochopíš, ako si vybrať správny knôt. Nemusíš sa báť, že použitý materiál neznehodnotíš, pretože ak znova roztopíš sviečku a umiestniš správny knôt, nestratíš materiál, len trochu času. Ale chybami sa učíme.

Prečo mi sviečka horí tak rýchlo..?

Tvoja sviečka horí príliš rýchlo? Pravdepodobne používaš nesprávny knôt, ktorý je príliš veľký. Kvôli tomu sa sviečka ľahko roztápa. V tomto prípade je vhodné ho vymeniť za knôt menšieho priemeru.

Preto vždy odporúčame robiť malé testy s rôznymi knôtmi. Tak zistíš ako sa správajú počas spaľovania. Výber knôtu závisí od niekoľkých faktorov a, ako sme už spomenuli, nejde o exaktnú vedu.

Ak máš akékoľvek otázky po prečítaní príspevku, neváhaj nás kontaktovať. Radi ti pomôžeme so všetkým, čo potrebuješ. Okrem toho si môžeš stiahnuť náš bezplatný manuál o výrobe ručne vyrábaných sviečok. Obsahuje praktické informácie a bude ti veľmi užitočný.

Správna voľba knôtu. Knoty na sviecky a ich vyber.

Správna voľba knôtu má vo všeobecnosti dva koncepty na ktoré sa musíme pozrieť.Prvým z nich je hrúbka alebo priemer sviečky, pričom je jasné a zrejmé, že čím je sviečka hrubšia, tým väčší knôt bude potrebovať. Výška sviečky je nepodstatná, pretože plameň by mal horieť len na špičke sviečky.

Druhým konceptom, ktorý by bolo treba vysvetliť trochu dlhšie, by bol bod topenia, ktorý vysvetlíme, a potom ho trochu doplníme. Hoci to nie je predmetom tohto príspevku, je čas hovoriť o voskoch a parafínoch na sviečky. Keď uvažujeme o použití vosku alebo parafínu, prvá vec, ktorú musíme zvážiť, je, aké použitie sviečky hľadáme. To sme si už vysvetlili v iných príspevkoch, v ktorých môžeš pochopiť, prečo sú lepšie tie alebo oné vosky, takže do toho nebudeme vstupovať. Ale je čas trvať na jednom z hlavných údajov v charakteristike sviečok, na bode topenia.

Aká je teplota topenia vosku alebo parafínu?

Jednoducho vysvetlené, teplota topenia vosku alebo parafínu je teplota, z ktorej ten istý vosk alebo parafín uvoľňuje prvú kvapku v kvapalnom stave, keď aplikujeme teplo. Tieto údaje sú napríklad nevyhnutné pri výbere vosku na masážnu sviečku alebo napríklad pri výbere vosku na záhradné sviečky, ktoré musia odolávať vysokým teplotám nášho leta.

Majú všetky vosky alebo parafíny rovnakú teplotu topenia..?

Každý z voskov alebo parafínov má svoju špecifickú teplotu topenia. Aby sme vymenovali extrémy, mali by sme na jednej strane sójový vosk s nízkou teplotou topenia, ktorá sa topí pri 44 ° C a na druhej strane parafín 74 ° ktorý, ako naznačuje jeho názov, potrebuje 74 ° Celzia, aby sa začal topiť, čo je až o 30 stupňov viac ako potrebuje sójový vosk. Je zrejmé, že pre podobnú hrúbku alebo priemer budeme potrebovať rôzne knôty.

K tomu musíme pripočítať všetko, čo môžeme do sviečky pridať a čo ovplyvní bod topenia. Napríklad nadbytok farbiva môže spôsobiť, že dve sviečky s úplne rovnakými zložkami, z ktorých druhá má oveľa viac farby, tento „nadbytok“ farbiva spôsobí, že bod topenia tejto sviečky bude vzhľadom na prvú sviečku vyšší… Určite v tejto chvíli chápeš, čo sa stane. Tá druhá sviečka bude potrebovať aspoň o trochu väčší knôt… To, že chceme vyrobiť sviečku s tmavým odtieňom, nie je ani správne, ani nesprávne… ale musíme pochopiť, aké dôsledky to má a ako to ovplyvní horenie sviečok…

To isté sa deje, keď do sviečok pridávame prísady, napríklad kyselinu stearovú alebo stearín, prípadne nadbytok arómy…Riešenie je jednoduché… Ak sviečka nevyhorí úplne v obryse sviečky alebo inak vysvetlené… nedokáže prehorieť celý priemer sviečky, riešením je vybrať hrubší knôt…

Na predchádzajúcom obrázku môžeš vidieť sviečku, v ktorej je jasne zle zvolený knôt a nemá dostatok sily na spálenie celého obrysu sviečky, takže nevyhnutne v určitom okamihu plameň nie je schopný odpariť tekutý vosk, ktorý generuje, tak jednoducho klesne z úrovne tekutého vosku. ZHASNE SA.

V menej častom prípade, keď vidíme, že sviečka vydáva dym vnímateľný na pohľad, je zrejmé, že táto sviečka nesie nadmerný knôt pre svoju hrúbku a budeme musieť v jednom prípade aj v druhom prípade znova roztaviť sviečku a dať menší knôt.

Knoty na sviecky: aké typy knôtov existujú..?

Na našej webovej stránke máme veľa typov knôtov pre rôzne sviečky, výber každého z nich je uvedený z niekoľkých dôvodov; Napríklad pre úplných nováčikov je voskovaný knôt najjednoduchší na použitie, takže je ideálny, pretože ťažkosti v čase jeho umiestnenia sú minimálne. Na druhej strane, kúpanie v parafíne nie je ideálne napríklad pre masážne sviečky alebo pre prírodné sviečky, pre ktoré by sme nepochybne použili ekologický plochý knôt.

Poďme sa zoznámiť s každým z rôznych typov knôtov:

  • Voskovaný knôt: Je to štandardný knôt, najbežnejší. Je to bavlnený knôt obalený parafínom, ktorý je pripravený na umiestnenie do sviečky. Je to bestseller, pokiaľ ide o výrobu sviečok a funguje veľmi dobre pri výrobe vlastných vonných sviečok, dekoratívnych sviečok s tvarmi, sviec, atď …
  • Nevoskovaný bavlnený knôt: Sú to prírodné knôty, vyrobené z bavlny a používané pri výrobe 100% prírodných sviečok a tiež na vyrezávané sviečky. Môžu byť použité bez voskovania, ale najbežnejšie je voskovať ich, pretože týmto spôsobom sa zapaľujú oveľa lepšie a majú oveľa lepší výsledok.
  • Ekologický knôt: Sú to okrúhle, nevoskované knoty na sviecky, ktoré majú srdce vyrobené z eukalyptového papiera. Používajú sa na výrobu ekologických, masážnych alebo prírodných sviečok.
  • Plochý knôt: Vyrobené z bavlny, sú ideálne na výrobu veľkých sviečok alebo sviečok s veľkým priemerom medzi 10 a 15 cm.
  • Knôt na čajové sviečky: Je to špeciálny knôt, ktorý používame pri malých sviečkach. Prispieva k tomu, že sviečka horí veľmi pomaly po kúsku a trvá to čo najdlhšie. Je to pletený knôt, ktorý môžeme voskovať, s použitím rovnakého vosku, ktorý použijeme pri výrobe čajových sviečok.
  • Knôt na gélové sviečky: Voskovaný knôt, ktorý poskytuje veľmi dobré výsledky s parafínovým gélom, ktorý sa používa na výrobu klasických priehľadných sviečok s inklúziami, pretože použitie tohto typu knôtov nemení ich vlastnosti, medzi ktoré patrí najmä ich transparentnosť.
  • .Z

    Ako správne umiestniť knoty na sviecky ..?

    https://youtu.be/PF7nuQ5FPS0

    Ako môžeš vidieť vo videu, existujú dva spôsoby umiestnenia knôtov. Umiestnenie knôtu pred naliatím vosku alebo roztaveného parafínu alebo po naliatí vosku, keď je sviečka už vytvorená, ale ešte v strede horúca, takže keď je „srdce“ horúce, môžeš použiť špajdľu na vytvorenie otvoru, cez ktorý neskôr prejde knôt…..

    Teraz s ukážeme výrobu sviečok s použitím rôznych typov foriem a s umiestnením knôtu pred a po… Najskôr si ukážeme, ako umiestnime knôt pred, v závislosti od toho, či to vyrábame sviečku s tvrdou alebo s pružnou silikónovou formou…

    Ako vidíš, hlavný rozdiel spočíva v tom, že keď otvor vo forme nie je úplne uzavretý, musíš doň vložiť trochu plastelíny, aby si uzavrel medzeru po knôte. V prípade pružnej formy to nie je potrebné, pretože steny formy obopínajú knôt, dokonale sa prispôsobia a nedovolia horúcemu vosku vytiecť…

    V tomto prípade nalejeme zmes vosku, farbiva a Ruže do všetkých foriem a skla.

    Ak sa jedná o sviečky v pohári je to najjednoduchšie, pretože do stredu sviečky umiestnime len navoskovaný a vopred narezaný knôt.

    Teraz vložíme knôt do sviečky Ruža vyrobenej vo forme… Táto technika je vhodná pre sviečky, ktoré nemajú príliš veľký rozmer. Ale to závisí výlučne od zručnosti alebo zvyku, ktorý pri výrobe sviečok získaš…

    Ako vidíš na konci, knoty na sviecky vo všetkých prípadoch dokonale sedia. Výber závisí výlučne od toho, čo je pre teba najpohodlnejšie.

    Záver

    Dúfame, že sme objasnili mnohé pochybnosti o knôtoch na sviečky, ktoré sa vždy objavia, keď začíname v tomto svete. Veríme, že ti tento článok pomôže pri ručnom vypracovaní. Ak máš nejaké otázky, môžeš nám ich poslať prostredníctvom sekcie komentárov, zaslaním e-mailu na adresu support@granvelada.de.

    Využijeme túto príležitosť, aby sme ti ponúkli našu bezplatnú príručku o sviečkach. Je to kompletný manuál v PDF a je 100% ZADARMO, s ním sa môžeš naučiť vyrábať sviečky od 0. Nájdeš v ňom naše viac ako 15-ročné pôsobenie v tomto svete s jasným a úplným vysvetlením výroby sviečok, s kompletnými prípadmi a receptami na výrobu sviečok od 0 je pre teba. Uvidíme sa v ďalšom príspevku!!!!

    ĎALŠÍ PRÍSPEVOK, KTORÝ VÁS MÔŽE ZAUJÍMAŤ

    NEWSLETTER

    Prihláste sa na odber noviniek a dostávajte novinky, ponuky, nové recepty, návody a kurzy na svoj e-mail. Zostaňte informovaní o tom, čo máte s Gran Veladou najradšej.

    PRIHLÁSTE SA NA ODBER SPRAVODAJSTVA

    1 Step 1
    keyboard_arrow_leftPrevious
    Nextkeyboard_arrow_right

    Pridaj komentár

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

    Fill out this field
    Fill out this field
    Prosím uveďte správnu/funkčnú e-mailovú adresu.
    You need to agree with the terms to proceed

    Neboli nájdené žiadne výsledky.

    SLEDUJTE NÁS NA NAŠICH SOCIÁLNYCH MÉDIÁCH

    Newsletter

    Prihláste sa na odber noviniek a dostávajte novinky, ponuky, nové recepty, návody a kurzy na svoj e-mail. Zostaňte informovaní o tom, čo máte s Gran Veladou najradšej.

    PRIHLÁSIŤ SA

    1 Step 1
    keyboard_arrow_leftPrevious
    Nextkeyboard_arrow_right