como hacer velas aromaticas caseras
Prírodné sviečky, Vonné sviečky, Vyrobiť sviečky, Žiadna kategória

Ako vyrobit vonne sviecky doma

Nauč sa vyrábať domáce vonné sviečky pomocou tohto návodu! Tu ti vysvetlíme, aké materiály potrebuješ, a krok za krokom podrobne popíšeme, aby to bolo pre teba jednoduché a cenovo dostupné.…

Ako vyrobit vonne sviecky doma

Nauč sa vyrábať domáce vonné sviečky pomocou tohto návodu! Tu ti vysvetlíme, aké materiály potrebuješ, a krok za krokom podrobne popíšeme, aby to bolo pre teba jednoduché a cenovo dostupné. Páči sa ti to? Pokračuj v čítaní a objav všetky tajomstvá ako vyrobit vonne sviecky. S našimi tipmi a trikmi budú vyzerať dokonale. Domáce profesionálne výsledky! Navyše sa výroba vonných sviečok môže stať skvelou podnikateľskou príležitosťou, ako dosiahnuť ďalší zdroj príjmu. Začnime!

Ak hľadáš, ako si vyrobiť domáce vonné sviečky, si na správnom mieste. Tu sa dozvieš všetko, čo na ich výrobu potrebuješ vedieť. S veľmi jednoduchým postupom krok za krokom uvidíš, že možno dosiahnuť prekvapivé výsledky. Navyše ti ukážeme rôzne techniky a poskytneme ti všetky pokyny, aby to bolo pre teba jednoduché a cenovo dostupné. Nie je nutné mať predchádzajúce skúsenosti, stačí chuť učiť sa. Ideš do toho?

Materiály na výrobu aromatických sviečok

Materiály na výrobu domácich aromatických sviečok

Začnime špecifikáciou materiálov na výrobu vonných sviečok! Čo potrebuješ na ich prípravu doma? Nižšie uvádzame všetky nevyhnutné materiály. Uvidíš, že sú na výber rôzne možnosti, preto ti všetko vysvetlíme tak, že ty sa rozhodneš, ktoré uprednostníš. V zásade sú to:

V internetovom obchode gran velada nájdeš všetko potrebné na výrobu aromatických sviečok. Kvalitné materiály na ľahkú výrobu sviečok doma.

Vosky na výrobu domácich aromatických sviečok

Pri výrobe domácich vonných sviečok je veľmi dôležité dobre vybrať vosk, aby boli výsledky uspokojivé. Dá sa použiť hocijaký? Nie, musí spĺňať celý rad požiadaviek. Nižšie uvádzame, ktoré z nich sú vhodné.

Mať dobrý vosk je nevyhnutné, aby vonné sviečky dopadli dobre. Je veľmi dôležité, aby mal vosk veľkú schopnosť absorbovať aromatickú esenciu . Takto bude vôňa veľmi intenzívna. Okrem toho sa vonné sviečky zvyčajne vyrábajú v pohári. Vosk preto musí byť kvalitný, aby nevznikali šmuhy, škvrny alebo trhance.

Aké vosky spĺňajú tieto požiadavky? Toto sú najviac odporúčané :

vosk gv 35
Vosk GV-35

Unikátna zmes voskov , ktorá dáva veľmi dobré výsledky pri tomto type elaborácií. Väčšina jeho zloženia je rastlinného pôvodu. Pomáha získať sviečky s jasnými farbami a veľmi aromatické. Navyše nezanecháva škvrny ani šmuhy. Použitie je veľmi jednoduché, prijme veľké množstvo aromatickej esencie a výsledky sú skvelé.

Teplota topenia: 52-55 °C

Optimálna teplota plnenia: 65ºC

Povolená esencia: do 10 % (s prísadou)

palmový vosk

Je prírodného a rastlinného pôvodu , veľmi ľahko sa používa a má dobré výsledky! Tento vosk je ideálny na výrobu sviečok v pohári alebo akejkoľvek inej nádobe. Jednou z veľkých výhod tohto vosku je, že nezanecháva stopy alebo bubliny . Veľmi dobre absorbuje aj vôňu. Odporúča sa zmiešať s 10% kokosovým olejom, aby sa predišlo vzniku prasklín.

Teplota topenia: >50 °C

Optimálna teplota plnenia: 60ºC

Povolená esencia: 4-6%

repkový a kokosový vosk
Repkový a kokosový vosk

Tento vosk spája to najlepšie z repkového a kokosového vosku. Vďaka repkovému vosku, s ktorým je vyrobený, veľmi dobre absorbuje aromatickú esenciu a umožňuje tak väčšiu koncentráciu. Je to vosk, ktorý pripúšťa najvyššie percento esencie! Okrem toho sa dosiahne hladký a krémový povrch kokosového vosku. Je to vosk s veľmi nízkym bodom topenia, 100% rastlinný .

Teplota topenia: 39-42 °C

Optimálna teplota plnenia: 40-50ºC

Povolená esencia: až 12%

sójový vosk

Prírodný vosk rastlinného pôvodu s nízkou teplotou topenia . Je vhodný na výrobu vegánskych produktov a prírodných sviečok. Navyše sa vďaka nízkemu bodu topenia môže použiť ako prísada na výrobu masážnych sviečok . Skvelý tiež na výrobu sviečok v nádobe alebo vonných voskových figurín!

Teplota topenia: 51-55 °C

Optimálna teplota plnenia: 50ºC

Povolená esencia: 4%

repkový vosk
repkový vosk

Ide o 100% rastlinný vosk, ktorý sa získava hydrogenáciou repkového oleja. Výsledkom je perlový vosk s hodvábnou textúrou , neutrálnym zápachom a bez pesticídov. Je tiež bez GMO a ľahko biologicky odbúrateľný. S ním si môžeš vyrobiť prírodné a vegánske sviečky jednoduchým a cenovo dostupným spôsobom.

Teplota topenia: 47-54 °C

Optimálna teplota plnenia: 50ºC

Povolená esencia: 4%

rastlinný vosk

Rastlinný vosk, z repkového semena, špeciálne navrhnutý na výrobu prírodných a vegánskych sviečok. Je veľmi jednoduchý na používanie a jeho vlastnosti pomáhajú dosahovať dobré výsledky. Pri použití tohto typu vosku je vhodné, aby teplota v miestnosti nebola príliš nízka, aby sa predišlo náhlym teplotným kontrastom.

Teplota topenia 47-54 °C

Optimálna teplota plnenia: 50ºC

Povolená esencia: 4%

sójový vosk a kokosový prášok
Sójový vosk a kokosový prášok

Vosk s vysokou schopnosťou absorbovať arómu, ideálny pre aromatické sviečky v skle. Podporuje až 8% aromatickej esencie, oveľa vyššie percento ako akýkoľvek iný sójový vosk . Navyše sa veľmi rýchlo a ľahko roztápa, takže to sú všetky výhody. Je to prírodný vosk, rastlinného pôvodu.

Teplota topenia: 45-47 °C

Optimálna teplota plnenia: 70-76ºC

Povolená esencia: 8%

Kryštalizovateľný stearín

Ide o druh stearínu, ktorý sa získava z rafinovaného palmového oleja a je 100% rastlinný . Jeho špecifickosť? Sviečky s kryštalickým vzhľadom môžeš vyrobiť bez použitia akéhokoľvek typu prísady . Potrebuješ len tento stearín a regulovať teplotu nalievania. Len tak dosiahneš tento výrazný efekt.

Teplota topenia: 56 °C

Optimálna teplota plnenia: 90ºC

Povolená esencia: 4%

Ktoré z nich si vybrať? Teraz je to vec osobného vkusu a výsledkov, ktoré chceš dosiahnuť. Toto sú aspekty, ktoré môžeš vziať do úvahy pri výbere jedného alebo druhého typu vosku:

Vosky na výrobu domácich aromatických sviečok
  • Bod topenia – čím vyšší je bod topenia, tým pomalšie bude sviečka horieť.

  • Povolené množstvo esencie : ak chceš, aby tvoje sviečky mali výraznú arómy, rozhodni sa pre vosky, ktoré akceptujú vyššie percento esencie, pretože tak zabezpečíš väčšiu intenzitu.

  • Pôvod : Ak chceš mať sviečky 100% prírodné alebo vegánske, vyber vosky podľa tohto kritéria.

  • Výsledky : Ak hľadáš špeciálne efekty, napríklad kryštalizáciu, musíš vždy zvoliť vosk, ktorý je na to odporúčaný.

Od gran velada odporúčame vyskúšať niekoľko voskov a overiť si výsledky na vlastnej koži, pretože nie všetci máme rovnaký vkus a ani nehľadáme to isté. Ponúkame ti rôzne druhy voskov, takže máš na výber. Rozhodnutie je na tebe.

Esencie na výrobu aromatických sviečok

Čo ešte budeš potrebovať? Samozrejme nesmie chýbať aromatická esencia, ktorá bude sviečke dodá vôňu. Pamätaj, že množstvo, ktoré môžeš pridať, závisí od vosku, ktorý použiješ. S týmto prehľadom si môžeš vybrať aromatickú esenciu, ktorá sa ti najviac páči. Na výber sú desiatky a desiatky!

Voľba aromatickej esencie bude závisieť od chutí alebo pocitov, ktoré chceme pri ich ovoňaní vyvolať . Stav na teplé arómy , ktoré pôsobia proti chladnej zime ; sviežosť kvetov na jar ; citrusové a šumivé tóny na osvieženie v tých najhorúcejších dňoch ; a ovocné a drevité vône, ktoré napĺňajú jeseň … Tvoj domov bude mať skvelú vôňu v každom ročnom období!

Ďalšou možnosťou je rozhodnúť sa pre esenciálne oleje . V tomto prípade vonia po rastline alebo ovocí, z ktorého boli získané: tymián, levanduľa, škorica, citrón, mandarínka … Preto je škála vôní obmedzenejšia. Samozrejme, že sú koncentrované , preto je percento použitia nižšie. Vždy je nevyhnutné dodržiavať odporúčanú dávku.

Výber esenciálnych olejov alebo aromatických esencií je len na tebe. Musíš mať na pamäti, že esenciálne oleje sú prírodné , zatiaľ čo aromatické esencie sú syntetické . Katalóg aromatických esencií je oveľa širší , zatiaľ čo éterické oleje sú obmedzené na rastliny a ovocie. Nakoniec môžeš pridať viac aromatickej esencie ako esenciálneho oleja . S ohľadom na to si vyber, ktorý sa ti páči najviac.

vonné esencie éterické oleje do sviečok
Kedy ich pridávame?

Pridávajú sa do roztaveného vosku . V prípade aromatických esencií to treba robiť keď je vosk veľmi horúci, aby sa dokonale integrovali. Ak si vyberieš esenciálne oleje, musíš nechať teplotu klesnúť, pretože sú citlivé na teplo a teplom sa degradujú.

A dávkovanie ?

Percento aromatickej esencie je dané použitým voskom . V prípade éterických olejov sa odporúča pridať štyri alebo päť kvapiek na 100 gramov vosku. Ide o približnú dávku, ktorá sa môže meniť v závislosti od intenzity vône, ktorú hľadáš.

Pre ktorú sa rozhodnem?

Výber aromatickej esencie alebo esenciálneho oleja vždy závisí od tvojho osobného vkusu . Okrem toho sa môžeš nechať viesť pocitmi, ktoré majú v oblasti aromaterapie . Týmto spôsobom ti pomôžu vytvoriť rôzne prostredia v tvojej domácnosti.

Ako urobiť vonné sviečky intenzívnejšie?

domáce aromatické sviečky

GV-503 prísada na fixáciu parfumov je to, čo potrebuješ. Pomáha fixovať parfumáciu sviečky a umožňuje pridať viac esencie , aby bola jej vôňa intenzívnejšia a trvalejšia. Je to prísada v perlách, je bielej farby a veľmi ľahko sa používa.

Musíš pridať 0,1 až 4%. Napríklad na 100 g parafínu 4 g prísady. Vďaka tejto prísade dokážu vosky absorbovať viac esencií , a preto budú sviečky, ktoré vyrábaš, viac voňať.

KLIKNITE SEM A KÚP SI PRÍSADU NA FIXÁCIU

Knôty na výrobu aromatických sviečok

Knôt je ďalším dôležitým faktorom, ktorý treba vziať do úvahy, aby sa domáce vonné sviečky dobre rozsvietili a horeli postupne a rovnomerne. Najpoužívanejšie pri výrobe vonných sviečok sú:

voskovaný knôt 1
voskovaný knôt

Je najbežnejší pri výrobe sviečok a tiež najjednoduchší na použitie. Ide o bavlnený knôt namočený v parafíne , ktorý je pripravený na vloženie do sviečky. Tento knôt funguje skvele na výrobu vonných sviečok.

drevený knôt
drevený knôt

Neobsahujú prísady ani chemikálie, takže sú udržateľnejšie . Drevené knôty vytvárajú jemný plameň , ktorý sa pomaly rozhorí, a preto vydržia dlhšie. Navyše nedymí , nezanechávajú čierne škvrny a pri horení vydávajú príjemný a relaxačný zvuk.

Najdôležitejšou vecou pri výbere knôtu na výrobu vonných sviečok je výber vhodnej hrúbky. Pri výbere priemerovej hrúbky treba brať do úvahy predovšetkým tri aspekty: priemer nádoby; teplota topenia použitého vosku; a či sa budú používať aditíva. Okrem toho môžu ovplyvniť ďalšie faktory, ako je teplota okolia a dokonca aj použité farbivo.

Ak chceš poznať priemer sviečky, musíš zmerať šírku nádoby, ktorú budeme používať. Napríklad, ak je sklo široké asi 6 centimetrov, bolo by vhodné zvoliť 6-7 centimetrový knôt. Nie je to vždy presná informácia, pretože, ako sme už spomenuli, ovplyvňujú ju aj iné faktory, ako napríklad teplota topenia vosku.

Čím vyšší je bod topenia vosku, tým bude tvrdší, a preto bude horieť ťažšie . Preto bude sviečka pravdepodobne potrebovať trochu hrubší knôt. To isté platí pre prísady. Väčšina z nich má vysoký bod topenia a používa sa práve na tuhnutie sviečok . Preto, ak sa pridáva aditívum, je obvyklé zvoliť väčší priemer knôtu.

knôt na výrobu aromatických sviečok

Ak knôt nie je ten pravý, sviečka s najväčšou pravdepodobnosťou nebude dobre horieť a čo sa stane potom? Môže sa z nej stať kaluž roztaveného vosku, pretože horí príliš rýchlo, alebo môže spáliť iba časť sviečky, pretože nie je dostatočne pevná, aby roztopila všetok vosk.

Pred výrobou veľkých sviečok vždy odporúčame vykonať malé testy . Mysli aj na to, že v mnohých prípadoch sa dá knôt odstrániť, teda ak vidíš, že zle horí, môžeš ho vymeniť za menší alebo väčší a výsledok skontrolovať.

KLIKNI SEM A VYBER SI KNOTY NA VONNÉ SVIEČKY

 

nádoby na výrobu aromatických sviečok
nádoby na výrobu aromatických sviečok

Nádoby

Tieto typy sviečok sa vyrábajú v nádobách, pretože obsahujú vysoké percento esencie, a preto sa vosk stáva mäkším, menej konzistentným a ľahko sa topí . Môžeš sa rozhodnúť pre sklenené, metakrylátové, hliníkové nádoby… Podstatné je, že dobre odolávajú vysokým teplotám bez deformácie. Vyberte si tú, ktorá sa ti najviac páči!

farbivá na aromatické sviečky

Farbivá

Ak chceš, aby tvoje sviečky mali farebný nádych, najlepšie je rozhodnúť sa pre tekuté farbivá na sviečky . Ich použitie je veľmi jednoduché a poskytujú veľmi dobré výsledky. Jednoducho pridaj pár kvapiek do rozpusteného vosku a premiešaj . Na stránke Gran Velada nájdeš veľmi širokú paletu s exkluzívnymi farbami. Aká je tvoja obľúbená?

aromatické nálepky na sviečky

Nálepky

Pomôžu dať profesionálny povrch domácim vonným sviečkam. Veľmi ľahko sa umiestňujú a výsledok je veľkolepý. V internetovom obchode Gran Velada nájdeš desiatky modelov. Existujú pre rôzne typy obalov, takže sa pozri a nájdi model, ktorý sa ti páči najviac. Sú najjednoduchším, najatraktívnejším a najlacnejším spôsobom, ako ozdobiť vonné sviečky, ktoré vyrábaš.

Ako vyrobiť vonné sviečky krok za krokom

Keď už poznáme potrebné materiály, poďme sa pozrieť, ako si vyrobiť domáce vonné sviečky. Pripravíme si ich v štyroch jednoduchých krokoch . Rýchle a jednoduché!

  1. Vosk roztop v hrnci na miernom ohni. Musíš to robiť po troškách a keď je takmer celý roztavený, vypni plameň, aby zvyškové teplo dokončilo proces topenia.
  2. Keď sa roztopí, odstav z ohňa a pridaj aromatickú esenciu a niekoľko kvapiek tekutého farbiva . Nezabudni dobre premiešať, aby sa všetky ingrediencie spojili.
  3. Naplň zvolenú nádobu , keď má vosk optimálnu teplotu. Trik! Medzi horúcim voskom a studenou nádobou by nemal byť veľký teplotný kontrast, preto sa odporúča ich vopred nahriať, aby nevznikli škvrny alebo praskliny. Okrem toho je dôležité nechať sviečku sušiť na mieste bez prievanu a bez náhlych zmien teplôt.
  4. Umiestni knôt do stredu, keď vrchná vrstva začne tuhnúť a vnútro je ešte teplé. Stačí ich len ozdobiť a domáce vonné sviečky budeš mať pripravené na zapálenie.

Vyrob si vonné sviečky

Ak chceš viac informácií o tom, ako vyrobiť domáce vonné sviečky, môžeš si stiahnuť náš bezplatný návod na výrobu sviečok . Bude to veľká pomoc pri začiatkoch vo svete domácej výroby sviečok! Stačí keď nás kontaktuješ na support@granvelada.sk a my ti ho obratom pošleme. Navyše, na blogu máš k dispozícii návody krok za krokom, ktoré môžeš jednoducho uviesť do praxe.

Ak chceš vedieť o všetkých novinkách, sleduj nás na sociálnych sieťach: Facebook a Instagram a prihláste sa na odber nášho kanála YouTube , aby vám neušlo žiadne z našich videí.

Do skorého videnia!

ĎALŠÍ PRÍSPEVOK, KTORÝ VÁS MÔŽE ZAUJÍMAŤ

NEWSLETTER

Prihláste sa na odber noviniek a dostávajte novinky, ponuky, nové recepty, návody a kurzy na svoj e-mail. Zostaňte informovaní o tom, čo máte s Gran Veladou najradšej.

PRIHLÁSTE SA NA ODBER SPRAVODAJSTVA

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Fill out this field
Fill out this field
Prosím uveďte správnu/funkčnú e-mailovú adresu.
You need to agree with the terms to proceed

Neboli nájdené žiadne výsledky.

SLEDUJTE NÁS NA NAŠICH SOCIÁLNYCH MÉDIÁCH

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek a dostávajte novinky, ponuky, nové recepty, návody a kurzy na svoj e-mail. Zostaňte informovaní o tom, čo máte s Gran Veladou najradšej.

PRIHLÁSIŤ SA

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right